ПОДРЪЖНИЦИТЕ НА НАРЦИСИСТА

Да бъде определена личността на някой е сложно и често не можем да се справим с тази задача, защото има информация за него, която не знаем.

И все пак, съществуват някои общи черти, по които бихме могли да разпознаем основни социални роли, като тази на нарциса или на емпатичния човек. 

 

pastedGraphic.pngИма и друга роля, която понякога се разгръща в социалното общуване – тази на т.нар. „апат“. Какъв е този човек?

Авторката на книгата „Оздравяване от скрити злоупотреби“ („Healing from Hidden Abuse: A Journey Through the Stages of Recovery from Psychological Abuse“), издадена в САЩ, Шанън Томас обяснява, че той съществува, разказва Business Insider.

 

Тя казва, че апатът е директно свързан с нарциса. Той е неговата „дясна ръка“. Играе ключва роля за нормализиране на тоскичното влияние на нарциса върху околните и потушава вредното му поведение към тях. „Нарцисът трябва да има апати до себе си в живота си, за да поддържа фасада за социална нормалност.

 

pastedGraphic_1.pngАпатите създават илюзията, че нарцисът има приятели и е харесван, както и че той може да се разбира с всички, освен с хората, които са цел на неговата злоупотреба“, пише тя. 

Според авторката апатът, вместо да се застъпва за жервите на нарциса и да им оказва подкрепа, е апатичен или напълно безразличен към тяхното страдание. Когато са предизвиквани, апатите излизат с оправдания от рода „Това не е моята битка“ или „С мен той не се отнася зле“. 

Наблюдатели припомнят, че всеки погрешка би могъл да попадне в такава роля, особено докато е много млад, например тийнейджър, и има по-малко опит и усет в общуването с хората. Но с малко размисъл и добра система за разграничаване между добро и зло, повечето хора се осъзнават и най-често това е временна роля. Съчувствието е ключово за осъзнаването. 

 

Психолози припомнят, че апатите са нужни на нарцисите, за да провеждат вторите своите игри и манипулация или злоупотреба. Когато се осъзнаят и изчезнат, нарцисите губят. Но лошото е, че заради тях жертвите понякога чувстват, че може би полудяват (щом друг валидира поведението на нарциса). 

В онлайн форуми апатите са наричани „летящи маймуни“ по сюжета на „Магьосникът от Оз“ – там те са негови помощници.

Няма коментари

Вашият коментар