РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НАРЦИСИСТ И ЧОВЕК С ОТБЯГВАЩ СТИЛ НА ПРИВЪРЗАНОСТ

Нарцисистът ще създаде съвсем съзнателно динамика на привличане и отблъскване като изведнъж изчезне след любовно бомбардиране, за да направи жертвата си по-зависима и да я контролира. 

pastedGraphic.pngЧовек с ОСП ще се изпари, когато почувства, че „изчезва“ или „се слива“ с другия или когато интимността е застрашаваща или създава чувства, с които не знае как да се справи, защото дълбоко в себе си не смята, че е достатъчно добър за сериозни отношения. 

 

pastedGraphic_1.pngНарцисистът има грандомания, чувства се по-добър от останалите, независимо от обстоятелствата, които доказват друго, смята, че е специален и че повечето хора не могат да го разберат. Обожава конфликтите, за да може да се „нахрани“ с емоциите, които създава в околните. 

 

pastedGraphic.pngЧовекът с ОСП има една дълбока несигурност и страх в себе си. Това е причината да избягва конфликти и да иска нещата да са винаги от слънчевата страна. Резултатът е отблъскване на другия, когато се чувства несигурен, тъй като не иска да бъде видян като слаб. 

 

pastedGraphic_1.pngНарцисистът се преструва на емпатичен като много добър актьор и може да изглежда сякаш търси интимност, но това винаги е с крайна цел (секс, пари, да бъде обожаван). 

 

pastedGraphic.pngЧовекът с ОСП изпитва истинска емпатия, но трудно толерира дълбоки чувства, интимност и близост дори и да я жадува. 

 

pastedGraphic_1.pngНарцисистът отговаря на всяка една мнима заплаха с емоционален, физически или психически тормоз, унижение, подигравки, газлайтинг, клевети или триангулация. 

 

pastedGraphic.pngЧовекът с ОСП бяга, избягва или се откъсва, когато се чувства заплашен във връзката. 

 

pastedGraphic_1.pngНарцисистът не уважава личните граници и реагира бурно, когато такива биват поставени. 

 

pastedGraphic.pngЧовекът с ОСП има нужда от време сам, за да събере мислите си и се чувства много по-добре, когато партньорът му даде време да назове, разбере и интегрира чувствата си. 

 

pastedGraphic_1.pngНарцисистът жадува внимание и обожание. 

 

pastedGraphic.pngЧовекът с ОСП се чувства неудобно, когато е център на внимание, трябва да помоли за помощ или услуга. 

 

Нарцисизмът е нещо, което в голяма степен не подлежи на промяна като личностна характеристика, докато отбягващият стил на привързаност се лекува, стига да искаме са свършим необходимата работа, за да можем да живеем пълноценно.

Няма коментари

Вашият коментар