УНИЖЕНИЕ, ОТРИЧАНЕ, КРИТИКУВАНЕ  

УНИЖЕНИЕ, ОТРИЧАНЕ, КРИТИКУВАНЕ  – оръжията на нарцисиста, с който те насилва емоционално!

Тези тактики имат за цел да подкопаят самочувствието ви и вътрешното ви усещане за собствена значимост в този свят. Злоупотребата е груба и безмилостна по големи и малки теми, във всякакъв различен контекст.

 Ето няколко примера:

 Наричане с епитети и обиди.

Думи като „глупак/чка“, „губещ“, „идиотка“, „селянин/ка“ или други думи, които са твърде неприятни, за да ги изброяваме тук.

Пренебрежителни „имена на домашни любимци“.

Това е просто още допълнително наричане с определения, които са фино замаскирани като мили и любящи. „Моята малка кучка“, „Послушният ми домашен любимец“, „Прасенцето ми“ или „Моята наедряла кравичка“ не са предпоставки за умиление, а признаци, които говорят за начина, по който този човек ви възприема.

 „Убийство“ на всичко, което сте.

Това поведение обикновено включва думата „винаги“ – това е категоричност, която ви поставя под общ знаменател. Вменява ви се със силна убеденост, че вие ВИНАГИ закъснявате, винаги грешите, винаги прецаквате всичко, винаги сте нетактични и неприятни за околните, винаги мрънкате и т.н. По принцип това, което насилникът казва е, че не не сте добър човек, че не струвате, че нищо не става от вас, че нямате поведение, което да се харесва и приема добре.

Това вменява подсъзнателното усещане, че никой друг няма да ви търпи и хареса, а само този човек, който в момента е до вас някак си ви понася и вие трябва да му бъдете благодарни за това, защото иначе не ставате за нищо, нали.

 Викане и скандали.

Крещенето, крясъците и псувните са предназначени да ви сплашат и да ви накарат да се чувствате малки, уплашени, в ступор, емоционално парализирани (freeze mode) и без никакво значение като личност.

Може да бъде придружено от удари с юмрук по стени, врати, маси или вас, или хвърляне на неща, тряскане на врати, чупене на покъщнина и изобщо всякаква демонстрация на сила, агресия и физическо надмощие над жертвата.

 Покровителствено отношение.

Фрази като : „О, миличък/миличка, знам, че се опитваш, но това е просто извън твоето разбиране. Ти няма как да схванеш/направиш това, не ти е в капацитета.“

 Публично унижение

Те подбират кои караници да изложат наяве, разкриват тайните ви, слабите ви страни, странностите, които човек показва само вкъщи или се подиграват публично с вашите недостатъци.

 Пренебрежителност.

Казвате им за нещо, което е важно за вас, а те казват, че това е нищо и няма никакво значение. Езикът на тялото като въртене на очи, подхилване, поклащане на глава сякаш отчаяно и дълбока въздишка помага да се предаде същото послание – вашите емоционални терзания, вътрешни тревоги, лични страхове са абсолютно нищо, не заслужават внимание, верификация, нито емпатия.

 Фразата обидих ли те? Шегувам се просто.“

Шегите могат да имат зрънце истина в тях , да ни покажат какво този човек си мисли за нас наистина или пък да са пълна измислица. Така или иначе те карат да изглеждаш глупаво и да се чувстваш засрамен когато на теб не ти е смешно или е по тема, която изобщо не намираш за забавна.

 Сарказъм.

Често е просто прикрито унизяване и обиждане, както и неглижиране. Когато възразите, че такова отношение не ви е приятно или смешно, насилникът твърди, че просто леко са ви дразнили или провокирали и ви казва да спрете да приемате всичко толкова сериозно. Вменява ви отново вина, че нямате чувство за хумор и не струвате, когато вие може да имате, но то просто да е коренно различно от това на човека до вас.

 Обиди спрямо външния ви вид.

Казва ви, точно преди да излезете например, че косата ви е грозна или тоалетът ви е клоунски и не ви отива или че сте дебела и тези дрехи ви стоят смешно и тн, и тн. Вместо комплименти от човека до себе си, вие получавате критика, забележки и унизителни подмятания.

 Омаловажаване на вашите постижения.

Вашият насилник може да ви каже, че вашите постижения не означават нищо, или дори, често срещано е, може да поеме отговорност за вашия успех. Че заради него сте станали това, което сте сега; че ако не е бил той/тя, нищо сте нямали да постигнете сам/а и още в същия дух. Тук основното послание, което се вменява отново е, че вие не струвате и само с него/нея може да стане нещо значимо от вас.

 Принизяване и опит за анулиране на вашите интереси.

Може да ви кажат, че вашето хоби е детска загуба на време или сте извън лигата си, когато спортувате. Може да ви кажат, че не сте добър оратор или събеседник в дискусия и на хората им е сучно с вас.

Всъщност, те предпочитат да не участвате в дейности без тях, да не се сближавате и общувате с други хора освен тях, които могат да ви покажат, че сте много повече отколкото насилникът до вас иска да си мислите, че сте.

 Натискане на вашите бутони.

След като вашият насилник знае за нещо, което ви дразни, те ще го повдигнат като тема на разговор, ще го подмятат или ще го направят на въпрос при всеки удобен шанс.

Няма коментари

Вашият коментар