ПЕТ НЕЩА, КОИТО ДА НЕ ОЧАКВАТЕ ОТ НАРЦИСИСТ

Всеки чавек е различен. Някои хора са емпатични, други са токсични, има такива, които са големи романтици, верни приятели също се срещат. Личност, която съчетава в себе си няколко негативни страни е нарцисът. Него можем да срещнем в лицето на колега, приятел, роднина, партньор в любовта и определено не можем да очакваме много. Какво по-точно един нарцис НЕ би могъл да ви даде?

 

pastedGraphic.png1. Никога не очаквайте съпричастност и състрадание.

Само и единствено, ако му дадете нещо в замяна. Нарцисът е неспособен на емпатия и ако ситуацията ви не го засяга по някакъв начин, то той няма интерес да бъде част от нея. Поведението му обаче ще има за цел да ви заблуди, че го е грижа за вас и ако го помолите за съдействие или няма да спази думата си, или ще ви напомня дълго как ви е помогнал.

 

pastedGraphic.png2. Никога не очаквайте да ви изслушва.

Нарцисите не умеят да изслушват нечии проблеми, още повече не би им харесало, ако има нещо хубаво, което ви се иска да им споделите. Ако имате проблем и ви се иска да се отпуснете пред някого, да споделите и да потърсите съвет, нарцисът не е вашият човек.

От друга страна, ако разговорът се отнася до тях, те ще участват активно в него. Комуникацията се свежда единствено до това да задоволят своите интереси, да извлекат ползи и нищо повече.

 

pastedGraphic.png3. Никога не очаквайте нищо „безплатно“ от него.

Когато нарцисът ви направи услуга, той/тя ще си я върне бързо и разбира се според неговите интереси. Той е сметкаджия, дребнав. За него няма добри дела. Той върши нещо за вас, после си търси услугата обратно. Ето защо нарцисите не се вписват в графата приятели. Те не са щедри по никакъв начин. Те лъжат, изневеряват, за да получат необходимото им.

 

pastedGraphic.png4. Никога не очаквайте извинение.

Нарцисът не греши или поне така смята. Още нещо, което е важно да си припомним за такъв тип личности е, че те са и добри манипулатори. Ако нещо не е както трябва, то извъртат така, че вината никога не е в тях. Те не съжаляват за нищо, дори за онези моменти, в които са ви обидили, наранили. Винаги ще намерят начин да ви накарат да се съмнявате дали действително вие не сте провокирали конфликта и сложната ситуация. Нарцисите са самоуверени.

 

pastedGraphic.png5. Никога не очаквайте благодарност.

Както вече ви е станало ясно от предните редове, нарцистичната личност е егоист по природа. Тя смята, че всички ѝ дължат нещо. Винаги намира начин да се покаже колко се жертва за другите, а колко малко получава в замяна. Думата „благодаря“ рядко ще я чуете от нарцис. За него е важно винаги да се чувства специален, защото смята, че е повече от другите и затова изисква специално отношение към себе си. Може да забележите тази негова черта при поведението му към непознати, обслужващ персонал например.

Няма коментари

Вашият коментар