Емоционална СЪЗАВИСИМОСТ

СЪЗАВИСИМОСТ pastedGraphic.png

Взаимозависима връзка е когато всичко, което правите, е в отговор на поведението на вашия насилник; когато вашият център е поставен изцяло извън вас, а вашето щастие изцяло зависи от действията и поведението на друг човек. Когато вашето самочувствие не ви идва отвътре, а зависи от външно оценяване, думи и действия. И вашият насилни се нуждае от вас точно толкова, колкото и вие от него, за да повиши собственото си самочувствие и значимост, но той го повишава чрез това да ви мачка, унижава, контролира и манипулира.

Забравили сте (или никога не сте можели) да бъдете щастливи, самоуверени, хармонични и силни по друг начин – бъдейки независими и центрирани в себе си, харесвайки се и обичайки себе си с всичките си тъмни, сенчести и слаби страни.

Това е омагьосан кръг на нездравословно поведение във взаимоотношенията.

 

pastedGraphic_1.pngМоже би сте развили съзависимост ако:

pastedGraphic_2.png️Нещастни сте във връзката си, но се страхувате от алтернативи, защото мислите, че не сте достойни за любов и уважение.

pastedGraphic_2.pngПостоянно пренебрегвате собствените си нужди в името на неговите/нейните.

pastedGraphic_2.pngПрекратявате приятелства и отстранявате близки от семейството си, за да угодите на партньора си.

pastedGraphic_2.pngТвърде често, почти постоянно, търсите одобрението и позволението на партньора си.

pastedGraphic_2.png️Критикувате себе си, сякаш виждайки се през очите на насилника си, пренебрегвайки собствените си инстинкти и усещания за себе си.

pastedGraphic_2.pngПравите много жертви, за да угодите на другия човек, но това не се оценява и той не отвръща реципрочно.

pastedGraphic_2.pngПредпочитате да живеете в сегашното състояние на хаос, обърканост и нараненост, отколкото да останете сам/а и да постигнете хармония със себе си.

pastedGraphic_2.pngПрехапвате езика си, постоянно премълчавате и подтискате чувствата си, за да запазите мира, който е твърде крехък.

pastedGraphic_2.pngЧувствате се отговорни и поемате вината за неща, които не сте направили.

pastedGraphic_2.pngЗащитавате и оправдавате своя насилник, когато другите ви посочват какво се случва и ви дават странична обратна връзка как изглежда ситуацията през техните очи.

pastedGraphic_2.pngОпитвате се да го „спасите“ от самия себе си.

pastedGraphic_2.pngЧувствате се виновни, когато отстоявате себе си и нуждите си.

pastedGraphic_2.pngУбедени сте, че заслужавате такова отношение, защото вие сте виновни и недостатъчно добри / умни / слаби / красиви / забавни / успешни и тн.

pastedGraphic_2.pngВярвате, че никой друг освен него никога не би могъл да поиска да бъде с вас.

pastedGraphic_2.pngПроменяте поведението си в отговор на вменена вина; вашият насилник първо ви мачка, а после казва: „Не мога да живея без теб“, така че оставате отново и отново в тази връзка, която не ви носи щастие, споделеност и хармония.

Няма коментари

Вашият коментар