ЕМОЦИОНАЛНИЯТ РЕКЕТ НА НАРЦИСИСТИТЕ

Защо някои хора ни карат да мислим: „Отново изгубих. Винаги отстъпвам. Не казах какво чувствам. Защо никога не успявам да наложа мнението си? Защо не съумявам да отстоявам позицията си?“

 

pastedGraphic.pngЗнаем, че са ни манипулирали, че се чувстваме изпълнени с възмущение, че сме се отказали от желанията си, за да угодим на някой друг, но просто не знаем какво да направим в такава ситуация. Защо става така, че някои хора са способни да ни надвият емоционално, оставяйки ни с пораженчески чувства? Хората, срещу които се изправяме в тези ситуации на невъзможност за победа, са умели манипулатори. Те ни обвиват в утешаваща интимност, когато получават исканото, но често се оказва, че ни заплашват, за да бъде тяхното, или ни засипват с тонове вина и упреци, когато не го получават. Такива хора сякаш очертават пътищата, за да получут онова, което искат от нас, но често дори не съзнават какво правят. В действителност много от тях могат да изглеждат мили и съвсем безопасни. В повечето случаи един конкретен човек – партньор, родител, брат или сестра, приятел – ни манипулира толкова последователно, че изглежда, забравяме всичко, което знаем за мъдростта на зрялата възраст. Макар, че е възможно да сме умели и да имаме успех в други области на живота си, с тези хора се чувстваме объркани и безсилни.

 

В такива взаимоотношения поддържаме фокуса на вниманието си върху потребностите на другия за сметка на собствените си нужди и се отпускаме във временната илюзия за безопасност, която сами сме си създали чрез отстъпването. Избягвали сме конфликта, конфронтацията – и шанса за една здрава връзка. Много често тези случаи на манипулация получават етикета „погрешна комуникация“. Казваме си: „Аз действам въз основа на чувствата, а той – на интелекта“ или „Тя просто е с друга нагласа.“ В действителност обаче източникът на търканията не са комуникативни стилове. Истинската причина по-скоро е, че единият иска да се наложи над другия. Тези случаи са нещо повече от прости недоразумения – те са борба за власт.

 

pastedGraphic_1.pngЕмоционалния рекет е мощна форма на манипулация, при която близките до нас хора ни заплашват – директно или индиректно, че ще ни накажат, ако не направим исканото от тях. В ядрото на всеки вид изнудване се крие една основна заплаха, която може да се изрази различно: „Ако не се държиш по начина, по който аз искам, ще страдаш.“ Емоционалните рекетьори знаят колко високо ценим връзката си с тях. Те познават слабите ни места. Често знаят и най-дълбоките ни тайни. И без значение колко държат на нас, те използват това интимно познание, за да оформят заплахите си, които им дават желаната отплата: нашето подчинение.

 

Знаейки, че искаме любов или одобрение, нашите изнудвачи ни заплашват, че ще се отдръпнат, въобще ще ни лишат от тях или ще ни накарат да чувстваме, че трябва да ги заслужим. Например ако се гордеете, че сте щедри и любящи, близкият който ви изнудва, може да ви нарече егоист или невнимателен, ако не отстъпите пред неговите желания. Ако вярвате на изнудвача, ще е възможно да му позволите да контролира вашите решения и поведение. Как е възможно толкова умни, способни хора да се оказват в ситуацията да търсят разбиране на поведение, което изглежда толкова очевидно? Една от ключовите причини е, че нашите рекетьори правят почти невъзможното да видим, че ни манипулират защото, хвърлят плътна мъгла, която прикрива действията им. Ако можехме, щяхме да отвърне на удара с удар, но истината е, че ние не сме в състояние да осъзнаем какво точно ни се случва.

 

pastedGraphic_2.pngКак да проверите дали сте жертва на емоционален рекет: замислете се върху следния списък:

pastedGraphic_3.png– Заплашват ли да вгорчат живота ви, ако не правите онова, което те искат?

pastedGraphic_3.png– Заплашват ли често, че ще прекратят връзката, ако не се поддадете на желанията им?

pastedGraphic_3.png– Казват ли или намекват ли, че ще се занемарят, ще се наранят или ще се депресират, ако не направите исканото от тях?

pastedGraphic_3.png– Винаги ли искат повече, без значение колко давате?

pastedGraphic_3.png– Редовно ли приемат, че вие ще отстъпите?

pastedGraphic_3.png– Често ли пренебрегват или омаловажават чувствата ви?

pastedGraphic_3.png– Дават ли щедри обещания, които зависят от вашето поведение, и след това рядко ги спазват?

pastedGraphic_3.png– Често ли ви наричат егоисти, лоши, алчни, безчувствени или невнимателни, когато не им отстъпите?

pastedGraphic_3.png– Заливат ли ви с одобрение, когато им отстъпите, и лишават ли ви от него, когато не го правите?

pastedGraphic_3.png– Използват ли парите като оръжие, за да се наложи тяхното мнение?

Няма коментари

Вашият коментар