ОБИЧА ЛИ НАРЦИСИСТЪТ?

Очи, пълни с любов, се забелязват от километри. Празните също. pastedGraphic.png

 

pastedGraphic_1.pngМного хора са преминали през ада, който е връзка с патологичен нарцисист, и нещо, което е в съзнанието на много хора е дали нарцисистът е способен да обича други хора или не. Ще проучим това тук.

 

pastedGraphic_2.pngКраткият отговор е отрицателен. Нарцисистът не те обича. Може да е трудно за вярване, но нарцисистът не обича никого, дори себе си. Ако сте във връзка с нарцисист, вероятно сте единственият във връзката с някакви искрени чувства към другия. 

Всички сме чували онази стара поговорка: „Ако не обичаш себе си, не можеш да обичаш никой друг“. Може да е старо, но също е вярно и нарцисистът е идеален пример за това. Те не обичат себе си и поради това не могат да обичат никой друг. Те също не могат да повярват, че някой може да обича тях, или (независимо че те казват точно обратното). Да обичаш нарцисист е същото като да обичаш герой в телевизионно предаване. Това не е истински човек и никога не може да ви отвърне.

 

pastedGraphic_3.pngЗнайте едно, че нарцистичният партньор не е в състояние да ви обича. Трябва да наистина да разберем и възприемем какво всъщност означава това на практика. Това не е „нормална“ връзка, която е уважителна и внимателна, а просто лишена от обич. Това е живот във военна зона с някой, който активно и целенасочено се опитва да саботира и унищожи живота ви, защото не само те не ви обичат, те патологично, дори натрапчиво завиждат и на вас и на всичко, което имате. Защо трябва да имате неща, които те нямат? Те се стремят да ви отнемат тези неща. Ако не могат да го имат, никой не може.

 

pastedGraphic_4.pngНарцисистите не са просто студени и празни. Те са горещи, адски на гняв, омраза и ревност. Повечето от тях всъщност са насочени към себе си, но те често го проектират навън в напразен опит да получат известно облекчение от него. И хората, към които го насочват, са най-близките им хора.

 

pastedGraphic_5.pngСтудените твърди факти

pastedGraphic_6.pngНарцисът не само не ви обича, те изобщо не ви смятат за човек. Не по начина, по който смятат себе си за човек. Ето защо те се държат така, както се държат. Някои хора имат боксови круши, за да извадят гнева и разочарованието си. Нарцисистите често използват други човешки същества по този начин. Това е така, защото те не ги виждат като хора.

Единствената причина нарцисистите да влязат във връзка на първо място е да потвърдят себе си: „Ако някой ме обича, Имам значение. Ако някой прави секс с мен, Имам значение. Ако някой се интересува от мен, Имам значение. Ако някой ми обърне внимание, Имам значение. Аз съществувам. Аз съм важен.“ Те не се интересуват от споделянето на живота си, нито щастливите Коледи със семейството, нито какво сте правили днес на работа, или изобщо нещо подобно. Те просто нямат истински интерес към никого, освен към себе си. Те са фокусирани единствено върху собствената си правота, собственото си мислене и собствените си желания.

 

Разбира се, и вие сте същество. Имате нужди, имате цели и планове и неща, които искате да направите. Ако те не включват нарцисист, нарцисистът не се интересува. Дори да включват нарцисиста, той не иска да участва и не се интересува. В този вид отношения няма даване и вземане. Има само вземане. Няма разбиране, няма подкрепа. Всичко зависи от това от какво се нуждаят, какво искат те. Опитайте се да свалите фокуса от тях и ще си създадете доста големи проблеми. Нищо което казвате няма значение и нищо което правите няма значение, освен ако няма връзка с нарцисиста. Това е разстройството им.

pastedGraphic_7.pngВсеки, който е имал работа с нарцисист, знае, че тези неща са истината. Всъщност истината наистина е много по-лоша, отколкото е посочена тук. Това изобщо не е красива картина. Злоупотребите, лъжите, емоционалното изнудване, постоянното нарушаване на живота на хората, разрушаването на техния мир, непрекъснатото създаване на бедствия и катастрофи, пълната липса на стабилност, безкрайната драма, триангулацията, разделянето, безотговорност, детинството, безкрайните спорове за нищо и жестоки атаки без причина, тоталната липса на уважение, пълното незачитане на чуждите чувства … Грозно е. Справянето с нарцисист е грозно. Това е мъчение.

 

pastedGraphic_8.pngЗаключение

Нарцисистите изобщо нямат способността да обичат. Те могат да се чувстват влюбени и да се вманиачат, но тези неща не са любов. Нарцисистите често мисля, че обичат другите, но ако ги попитате защо обичат някого или какво обичат у него, отговорът често ще бъде списък с нещата, които човек прави за тях. Обикновено това не е списък с неща за човека до себе си.

pastedGraphic_9.pngНапример, човек, който не е нарцистичен, може да каже: „Обичам жена си, защото е толкова силна“ или „Обичам как съпругът ми е толкова запален по нещата“. Нарцисистът може да каже неща като: „Обичам я, защото ме кара да се чувствам умен“ или „Обичам начина, по който той ми дава стабилност“. Всичко е свързано с това, което някой прави за тях. Няма признание или разбиране на човека като личност. Хората имат значение за нарцисиста само ако могат да направят нещо за нарцисиста. След като полезността на някого изчезне, „чувствата“, които нарцисистът изпитва към този човек, обикновено също изчезват. Чувствата за другите са повърхностни и наистина се простират само доколкото човекът се свързва с нарцисиста. Всичко отвъд това няма значение. Те са като центъра на колелото, а хората са спиците. Те виждат всички и всичко като продължение на себе си по някакъв или друг начин. Всичко тече към тях. Те са Слънцето, около което се върти всяко друго нещо. Не само най-ярката и единствена звезда.

 

pastedGraphic_10.pngВ момента има много хора, които страдат във връзките и се придържат към надеждата, че нещата ще се променят. Реалността е, че шансовете са нулеви. Поради уникалния и повреден начин, по който виждат и се свързват с други хора, всъщност нарцисистите не могат да обичат другите. Слънцето може да бъде само едно. Нарцисистите просто са твърде фокусирани върху себе си и проблемите си. Няма място за никой друг.

pastedGraphic_11.png

Няма коментари

Вашият коментар