Травматичното свързване с нарцисист ви кара да се връщате за още

КАК НАРЦИСТИЧНОТО ТРАВМАТИЧНО СВЪРЗВАНЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВИ КАРА ДА СЕ ВРЪЩАТЕ ЗА ОЩЕ?

 

Виждам все повече хора в кабинета ми, които ми разказват някаква версия на следната история:

„Аз бях наистина уверен и психически здрав човек. Имах добра работа, много приятели и през повечето време бях щастлив. Сега съм пълна развалина. Не мога да се съсредоточа върху работата си и се чувствам като че ли полудявам. Знам, че съм в наистина разрушителна връзка с нарцисист, който злоупотребява с мен, но по някакъв начин не мога да го оставя веднъж  и завинаги. Този човек  беше изключително любящ, но сега ме третира като мръсотия. Не разбирам какво се случва или какво съм направил/а, което  да го кара да ме третира по този начин. Аз го обичам толкова много! Опитах се да го напусна, но всеки път се връщам в мига, в който отново започва да се държи добре с мен. Аз буквално не мога да стоя настрана. Можеш ли да ми помогнеш?“

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ТРУДНО ДА СЕ ОСВОБОДИШ ОТ ЗЛОУПОТРЕБЯВАЩИЯТ НАРЦИС В ТВОЯ ЖИВОТ?

Ако горепосочената история резонира с вас и вие също сте се оказвали в положение да се молите за трохи на обич от злоупотребяващ с вас човек с Нарцистично Личностно Разстройство(НЛР), може би ще мога да ви помогна да разберете как сте стигнали до тук – и защо ви е толкова трудно да си тръгнете и да не се върнете обратно. Отговорът е, че сте станали „травматично свързани“  с този човек чрез комбинация от „Периодично подсилване“  ( създаване на страх от загуба на връзката- след това периодично освобождаване от него чрез епизоди на любов и внимание, е идеалната манипулация, известна като“периодично подсилване“. Бел. на пр.) и „Стокхолмски синдром“.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА „НАРЦИСТИЧНОТО ТРАВМИРАЩО СВЪРЗВАНЕ“?

Човешките същества са свързани с емоционални връзки с хората около тях. Тази способност за обвързване е лепилото, което държи семействата и „връзките“ заедно. Когато се чувстваме застрашени или несигурни, нашата естествена реакция е да достигнем до онези, с които сме обвързани емоционално за защита. Но какво става, когато човекът, с когото сме обвързани, е този, който ни тормози? Тогава нашата тенденция към обвързване действа срещу нас. 

При нормални обстоятелства може да успеем да се отдръпнем от насилника и да потърсим помощ другаде. За съжаление, условията, които създават травмиране, съвсем не са нормални.  С „Нарцистичното травмиращо свързване“, вие първоначално сте обсипани с интензивна любов и одобрение. Това е като сбъдната фантазия. След това постепенно съотношението на положителните към отрицателните събития се променя – често толкова незначително, че не можете да кажете точно кога се е случило това. Откривате се в битки с някой, когото отчаяно обичате, който твърди, че всичко лошо, което се случва, е по ваша вина.

Ако не си тръгнете веднага и никога не се върнете назад, сте на път да станете психически затворник на този човек. Ще откриете себе си „Травматично обвързан“ с някой, който ви унищожава. Това е като ваша лична криза на опиатна зависимост. Вече сте пристрастени към одобрението на този човек и желаете само неговата любов и на никой друг. Знаете, че трябва да спрете, но нямате воля да го направите сами.

7-те етапа на Нарцистичното Травмиращо Свързване

Етап 1: „Бомбардиране с любов“ – Нарцисиста ви обсипва с любов и валидиране.

Етап 2: Доверие и зависимост – Започвате да вярвате, че той ще ви обича завинаги. Вече зависите от него за любов и валидиране.

Етап 3: Критикуването започва – Постепенно намаляват количеството любов и валидиране, които дават и започват да ви критикуват и да ви обвиняват за нещата. Те стават изискващи.

Етап 4: „Газово осветление“ – Те ви казват, че промяната в отношението им към вас е ваша грешка. Ако само им се доверите и правите точно каквото ви кажат, те отново ще ви залеят с любов. Те се опитват да ви накарат да се съмнявате в собствените си възприятия и да приемете тяхното тълкуване на реалността.

Етап 5: Контролът е установен – Вие не знаете в какво да вярвате, но мислите, че единственият ви шанс да върнете добрите чувства на Етап 1 е да опитате да правите всичко по техния начин.

Етап 6: Смирение и загубата на самоличност – Нещата се влошават и не стават по-добре. Когато се опитате да се преборите, те подновяват злоупотребата с вас. Сега вие трябва просто да се съгласявате с тях, за да има мир и за да спрат битките. Вие сте объркани, нещастни, вашето самочувствие е на най-ниското ниво.

Етап 7: Зависимост – вашите приятели и семейство се притесняват за вас. Знаете, че тази ситуация е ужасна, но се чувствате така, сякаш не можете да го напуснете, защото този човек сега е всичко за вас. Всичко, за което можете да мислите, е да спечелите отново любовта му.

Няма коментари

Вашият коментар