Как нарцисистът злоупотребява в отношенията си с противоположния пол?

КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ НА НОРМАЛЕН,  ЗДРАВОСЛОВНО ФУНКЦИОНИРАЩ ЧОВЕК КАТО ВАС?

 

Отговорът на този въпрос е в разбирането на основната динамика на това как хората реагират на комбинация от зависимост и злоупотреба, съчетани с „периодично подсилване“.

Периодично подсилване

Много проучвания са фокусирани върху това как  здрави лабораторни плъхове продължават да натискат бутон, с надеждата, че ще продължат да получават хранителни пелети. Целта на изследователите е плъховете, които работят за награди, да продължат да го правят, дълго след като са престанали да им дават каквото и да било. Те избират  лабораторни плъхове за своите опити, защото реагират много подобно на хората при този вид ситуации.

ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИРАТ С РАЗЛИЧНИ МОДЕЛИ НА НАГРАДИ И ОТКРИВАТ СЛЕДНОТО:

Модел 1 – Награда всеки път, когато  натиснат бутона

Това е бил най-неефективният график за възнаграждения. Плъховете  очакваха да бъдат възнаградени след всяко натискане. Когато наградите спряха, можеха да натиснат още един или два пъти, за да видят дали се е появила нова храна. Но дори най-тъпите плъхове бързо се оттегляха и спряха да обръщат внимание на бара.

Модел 2 – Награда за всяко десето натискане

Тук изследователите са получили плъхове, които да натискат бутона за храна 10 пъти преди тя наистина да излезе. Това означава, че плъховете не могат да научат, че няма да дойде повече храна, след като вече са натискали поне 10 пъти. Повечето се опитали  поне още един път и направили още една поредица от 10. Накрая всички плъхове осъзнават, че няма повече хранителни награди при натискане и спират да работят, отдалечават се за да търсят другаде  храна.

Модел 3 – Награда на всеки 10 минути

Тук плъховете научили, че ще получават храна само по определен график. Щом разбраха, че ще получат възнаграждение 10 минути след пресата, те в крайна сметка използвали много икономичено натиска си. Те  натиснат веднъж или два пъти в края на 10-минутния период, след това  спират и чакат наградата си. След като наградите спряха, необходими бяха само няколко невъзнаградени 10-минутни периоди, докато плъховете спряха да натискат лентата.

Резултат: Учените са научили, че ако има някакъв предсказуем модел на възнаграждения при натискане на бутона, резултатът е по-малко натискане, след като наградите са спрели окончателно.

Модел 4 – Периодично подсилване

Изследователите най-накрая надхитриха плъховете, като премахнаха всякакви предсказуеми модели на награда. Те варираха между наградите и колко натиска на бутона биха били необходими, за да получат храна.

Резултат: Плъховете продължават да натискат лентата, въпреки че никога не са били възнаграждавани отново.

В терминологията на „Психологията на ученето“ отговорът на натискането на лентата никога не е изпълнен по план при „периодично подсилване“. На човешки език плъховете продължават да работят с надеждата, че някой ден ще бъдат възнаградени.

Стокхолмски синдром

Стокхолмският синдром е терминът за ситуация, при която възрастните, които са малтретирани от техните похитители, развиват положителни чувства към хората, които ги малтретират. С напредването на ситуацията пленниците започват да стават по детински зависими. Те стават благодарни за всички малки признаци на одобрение и обич. В крайна сметка те могат да се свържат със своите похитители и дори да започнат да ги обичат. Името идва от банков обир от 1973 г. в Стокхолм, Швеция, където крадците са взели заложници. Когато се освобождават пленниците – света е изненадан! Те бяха развили положителни чувства към своите похитители, вместо да ги мразят.

КАК ВСИЧКО ТОВА СЕ ОТНАСЯ ДО ТОВА, ЧЕ СЕ НАМИРАТЕ В ОТНОШЕНИЯ СЪС ЗЛОУПОТРЕБЯВАЩ НАРЦИСИСТ?

Етап 1 – Непрекъснато възнаграждение, без да се изисква нищо в замяна

В началото, когато нарцистичният индивид е съсредоточен върху това“да ви хване“, той ви дава много емоционални хранителни пелети под формата на внимание, похвала и сладки жестове. Те ви казват колко сте прекрасни, поднасят ви смислени подаръци и са съсредоточени върху това да се почувствате добре.

Почти всеки отговаря поожително, когато непрекъснато е поглаждан и хвален от някой, който намира за привлекателен. Това е нарцистичният модел на ухажване, който е известен като „Love Bombing“/ „Бомбардиране с любов“.

Всичко, което те искат в замяна е да продължавате да им давате възможност да докажат своята любов към вас. Това е човешкият еквивалент на обучаването на лабораторните плъхове, къде да търсят хранителни пелети.

Етап 2  Награди за изпълнение

Веднъж, когато нарцистичните индивиди се чувстват по-сигурни с вас, те спират непрекъснато да ви възнаграждават. Сега получавате само положително внимание, когато правите неща, които карат нарцисистите да се чувстват добре. Достатъчно положително внимание все още продължава да идва към вас, така че наистина не забелязвате, че сега получавате възнаграждение само, когато „натискате бутона“. В човешки план, вие се грижите и искате да угодите на нарцисиста в живота ви.

Етап 3 – Началото на обезценяването, намаление на възнагражденията

На този етап вашият нарцистичен партньор започва от време на време да ви  малтретира. Те може да станат критични към вас, да ви контролират или публично да ви унижат. Все още получавате емоционални „стимули“, но сега те са непредсказуеми. Лошите моменти започват да надделяват над хубавите. Сега сте на еквивалентия график на „Периодичното подсилване“.

Етап 4 – „Газово осветление“

Ако това е първото ви преживяване със злоупотребяващ нарцисист, вероятно ще бъдете изключително озадачени, защо това се случва. Нарцистичният ви партньор дава отговор. Той настоява, че вие сте проблемът. Ако само вие бихте направили повече от a, b или c и спрете да правите x, y и z, всичко ще се върне към перфектното. Терминът „Газово осветление“(манипулиране (някой) по психологически начини, за да се съмняват в собствената си здрав разум.) идва от филм, в който човек умишлено се опитва да накара съпругата си да полудее, като се съмнява в собствените си възприятия за реалността.

Етап 5 – Контролът е установен

Ако се предадете и започнете да вярвате на това, което казва вашият нарцистичен партньор и му дадете още по-голям контрол, БИНГО !! В момента сте в ситуация на миниатюрен Стокхолмски синдром. Човекът, който ви е малтретирал, вече отговаря за  всичко. Вие сте позволил да станете зависим и инфантилизиран.

Етап 6 – Примирение и загуба на самоличност

Вие сте сега техният безпомощен затворник, надявайки се, че ако направите точно това, което ви казват, и им покажете достатъчно любов, те ще ви заобичат отново и ще ви бъдат благодарни.

Етап 7 – Пристрастяване, Напускане и „Изсмукване“

Пристрастеност: На този етап сте пристрастени към одобрението им. Вече не мислите рационално. Вместо да ги мразите, че  злоупотребяват с вас и да искате да се отървете от тях, вие се страхувате да не ги изгубите. Вие сте напълно травматично свързани с тях. Това означава, че отказвате да видите очевидното: Този човек никога не ви е обичал, не може да обича никого, защото е твърде нарцистичен, нито се интересува от това как се чувствате или колко щети причинява на вашия живот.

Напускане: Ако откриете вътрешна сила и го напуснете, вашият нарцистичен партньор ще промени внезапно тактиката си. Сега те започват да се опитват да ви изсмучат обратно в отношенията. Това поведение неофициално е наречено „Hoovering“, като прахосмукачката с това име.

Hoovering/ Изсмукване : Те могат да започнат с нещо незначително, като внезапно да започват да „харесват“ вашите социални медийни постове. След това  могат да ви изпратят случайни текстове, питащи как върви работата. Ако това не ви накара да отговорите, те ви изпращат на предишен етап. Връщат се към тактиката „Love Bombing“ ( „Бомбардиране с любов“), която беше причината да се заинтересувате от тях в началото. Ако продължавате да устоявате, те се опитват още по-усилено.

Те правят обещания, които нямат намерение да удържат. Казват нещо, което мислят, че искате да чуете.

– Обичам те толкова много.

– Животът не си струва да се живее без теб.

– Направих най-голямата грешка в живота си, когато се отнасях с теб по този начин.

– Виждам, че това беше моя вина.

– Научих урока си. Отсега нататък ще се отнасям към теб като към кралицата / краля, която си.

– Аз ще доказвам любовта си към теб всеки ден.

– Всичко ще бъде различно.

– Промених се

Самозалъгване: Много хора се връщат отново в отношенията точно в този момент. В края на краищата, разсъждавате: Какво ще стане, ако наистина се е променил? Няма ли да съжалявам завинаги, ако сега не му дам шанс? В този момент вие избирате да не обръщате внимание на всичко, което знаете за този човек, заради малкия  шанс, че по някакъв начин магически се е трансформирал в прилично и надеждно човешко същество, което наистина се интересува от вас.

Това, което наистина се случва, е, че се чувствате наистина добре да бъдете поискани отново. Всичко, което те ви казват, без значение колко малко вероятно е, е като успокоителен мехлем за вашите рани. Бяхте толкова унижени и пострадали от безгрижния начин, по който  ви захвърлиха, а  вече сте инвестирали толкова много в отношенията, че ненавиждате да вярвате, че всичко това е било пълна загуба. Освен това е толкова приятно да ви ухажват отново, че просто не искате да си тръгнете, когато получавате повече от това, което винаги сте искали от тях.

ЦИКЪЛЪТ НА ЗЛОУПОТРЕБА ЗАПОЧВА ОТНОВО

За съжаление, в момента, в който любимият ви нарцисист осъзнае, че сега вече сте „хванати“, наградите намаляват и цикълът на злоупотреби започва отново и продължава, докато не си тръгнете или не сте изхвърлени от връзката.

Внимание: Дори силните хора могат да бъдат обучени да се подчинят от правилната комбинация от хваления и наказания.

Спрете да се движите от една болезнена връзка към следващата: Бъдете свободни!

Няма коментари

Вашият коментар