ЕМОЦИОНАЛНО ПРЕНЕБРЕГВАНЕ И ПОСТАВЯНЕ В ИЗОЛАЦИЯ

Насилниците са склонни да поставят собствените си емоционални нужди много пред вашите. Много насилници ще се опитат да се наместят между вас и хората, които ви подкрепят и обичат, за да ви направят още по-зависими от тях и за да ви изолират от градивната подкрепяща енергия на любовта.

 

Те правят това чрез:

pastedGraphic.pngИзискват уважение.

Нито едно ваше поведение, възприето от тях като леко пренебрежение или обидно държане, няма да остане безнаказано. Очаква се вие да отстъпите, да се смирите, да замълчите, да се покаете горко и да се извинявате до безкрай.

Но това е еднопосочна улица. Жертвите на психическо и емоционално насилие много често мислят, че не са достатъчно добри, внимателни, премерени в думите и действията, вярват, че това, което са НИКОГА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО. Но то и никога няма да бъде за насилника.

 

pastedGraphic.pngИзключване на комуникацията.

Те ще игнорират вашите опити за разговор лично, чрез текстово съобщение или по телефона. Ще мълчат и ще се правят, че нищо не се е случило. Също така ще се опитват всячески да възпрат комуникацията между вас и близките ви, ще ви забраняват да си пишете с тях и да споделяте, да разказвате какво се случва у дома.

 

pastedGraphic.pngДехуманизират ви.

Те ще отклоняват поглед, когато говорите, или ще се взират в нещо друго, когато ви говорят, ще си пишат по телефона или ще гледат в телевизора. Това ви вменява усещането, че не сте достойни за тяхното внимание (и любов).

 

pastedGraphic.pngПречат ви да общувате свободно и пълноценно.

Винаги, когато имате планове да излезете, те измислят разсейващ фактор или ви молят да не излизате или поставят отново себе си на първо място и ви вменяват, че вие трябва да останете вкъщи, заради техните нужди и желания, пренебрегвайки вашите собствени нужди и намерения.

 

pastedGraphic.pngОпитват се да влязат между вас и вашето семейство.

Те ще кажат на членовете на семейството, че не искате да ги виждате или ще се извиняват вместо вас , защото не можете да присъствате на семейни събирания.

Често срещано поведение е също да ви прескачат когато се случи конфликт и директно да се обаждат на майка ви или баща ви, оплаквайки се от вас, клюкарейки колко сте лоши и какво сте им направили, унизявайки и уличавайки ви пред най-близките ви, чиято работа не е да са част от вашите лични взаимоотношения.

 

pastedGraphic.pngЛишаване от обич и близост.

Те няма да ви докоснат, дори няма да ви хванат за ръка или да ви докоснат по рамото. Няма да ви целунат за здравей или чао. Те могат да откажат дългосрочно сексуални отношения, за да ви накажат или да ви накарат да направите нещо, което те искат да направите.

* Това е изключително отровна манипулация чрез лишаване от любов, която е базова нужда за човешкото същество. За огромно съжаление, редовно се използва и при възпитанието на децата. Родителите манипулират децата си да изпълняват командите им, а ако не го направят, им казват, че вече не ги обичат или че няма да ги обичат или че никой няма никога да ги обича ако се държат по този начин. Това остава като много дълбока програма в подсъзнанието на децата и те порастват, вярвайки, че трябва да бъдат послушни и примирени, за да получават любов и внимание.

 

pastedGraphic.pngАктивно работят в посока да настроят другите срещу вас.

Насилниците ще кажат на вашите колеги, приятели, съседи и дори на семейството ви, че сте нестабилни, психично болни и склонни към истерия. Ще разпространяват слухове, клевети и откровени лъжи по ваш адрес, за да сринат авторитета ви и позицията ви във вашия социален кръг, по този начин лишавайки ви от подкрепата на обществото.

 

pastedGraphic.pngОбиждат ви, че сте прекалено слаби, изискващи и нуждаещи се.

Когато наистина сте долу в ниското на вашите емоции, когато сте сринат и се обърнете за помощ, те ще ви кажат, че сте твърде нуждаещи се и ангажиращи хората; че светът не може да спре да се върти, за да ви обръща внимание за вашите малки незначителни проблеми.

 

pastedGraphic.pngБезразличие.

Те ви виждат наранен или плачещ и не правят нищо. Не ви питат какво ви е, подминават ви или въртят очи и въздишат, правят се, че не ви забелязват и че вие сте едно голямо нищо в техния живот.

 

pastedGraphic.pngОспорване на вашите чувства.

Каквото и да почувствате, те ще кажат, че грешите, че се чувствате по този начин или че всъщност изобщо не е това, което чувствате, а друго. Ще ви казват как трябва да се чувствате и какво не трябва да чувствате.

Няма коментари

Вашият коментар