Петте езика на извинението

Кои са петте езика на извинението и защо е важно да ги използваме в общуването с партньора си?

 

    1. Показваш и казваш, че съжаляваш за действията си: “Извинявай, съжалявам, не исках, чувствам се зле, че те нараних и разклатих отношенията ни.” – показваш, че и теб те боли, че си наранил другия
    2. Поемане на отговорност: “Не бях прав, не трябваше да правя/казвам това…” (Ванче винаги е право :D)
    3. Питаш и предлагаш компенсация: “Какво мога да направя за теб, за да се почувстваш по добре; за да изкупя вината си?”
    4. Изразяваш желанието да се промениш: “Не ми харесва това в мен. Направих го и миналия месец. Не искам да го повтарям. Как мога да се поправя? Моля те, помогни ми с това. Искам да стана по-добър човек и да бъда по-внимателен към теб.”

    5. Искаш прошка (вербализирам): “Моля те прости ми. Знам, че можеш да отвориш сърцето си и да ми простиш. Ще ми простиш ли? За мен е много важно да чуя, че ми прощаваш.”

Някои хора са се научили от родителите си да се извиняват, други не са научили да се извиняват – нямат модел на извинение, никога не са чували баща си да го прави, например. Липсата на такъв пример води до усложняване на интимние отношения с партньора в бъдеще.

Защо?

Защото когато направи нещо, което нарани другия, той не знае как да поиска прошка и съответно е малко вероятно да я получи. Колкото повече такива случай се натрупат във времето, сърцето закоравява и двойката се отчуждава, вместо да се сближава все повече. Вие не искате това, нали?

Не подценявайте искането на прошка! Искайте и давайте, защото в основата на човешката природа е да се греши. Никой не е съвършен. Чрез взаимодействието си в брака всеки израства именно като научава от другия къде греши и как може да се поправи, за да стане по-добър и любящ партньор. Имайте уши да чувате, бъдете отворени за обратна връзка и говорете и петте езика на извинението. Това ще ви спести много сблъсъци, викове и наранени чувства!

__________________
Ваня Павлова
брачен консултант
експерт интимни отношения
създател на взаимозависимата партньорска система за щастливи взаимоотношения
автор на коучинг дневника “Моето по-добро аз” и картите за сближаване “Игри на чувства”.

Няма коментари

Вашият коментар