5 знака за НАРЦИСТИЧНО НАСИЛИЕ И МАНИПУЛАЦИЯ

Възможно ли е да бъдете малтретирани и дори да не го знаете?

Домашното насилие е огромен централен проблем в нашето общество. Потресаващо е колко често се случва и на колко много жени на всякакви възрасти, от всякакви професии и с всякакви разнообразни характери. Жени, които никога не бихме могли да предположим, че биха могли да станат жертва на домашно физическо или психическо насилие.
В случая няма да говорим в дълбочина за корените на насилието в съзнанието на насилника, откъде идва поведението му и какво го провокира. Няма да си говорим и за физическото насилие. Ще си говорим за признаците за психическо и емоционално насилие.

 

Злоупотребата с личността не винаги е толкова очевидна, колкото да бъдете ударени или избутани, наречени с унизителни обидни епитети или изгонени от дома ви. Всъщност, емоционалното насилие може много умело да бъде прикрито, завоалирано и фино.

 

Психологическото насилие често съдържа силно емоционално манипулативно държание и косвени заплахи, предназначени да принудят жертвата да се съобрази с желанията на насилника или да толерира неговото дисфункционално поведение.
Всяко насилие отнема сериозна част от самочувствието на човека, върху който бива прилагано. Това отнемане на самочувствието и личната сила се случва бавно, постепенно и поетапно
Насиленият започва да се чувства безпомощен, слаб, объркан, подтиснат и евентуално дори безнадежден и суициден.

 

Освен това повечето психически насилници са изключително вещи в убеждаването на жертвата, че злоупотребата е по негова / нейната вина. По някакъв начин жертвата е отговорна за случилото се, като зад това вменяване на вина стоят безброй различни трикове, начини, инструменти за постигането на това вярване и манипулативни его игрички. Наред с това вменяване на убеждения, насилниците започват плавно да изолират своята жертва от нейния/неговия социален кръг на приятели, познати, колеги, родители и близки роднини.

 

Сега ще си поговорим за различните начини, по който това се случва, за силно притеснителните признаци, на които трябва отрано да обърнем внимание и ще групираме тези признаци в различни категории за по-голямо удобство.

 

  1. Унижение и критикуване (кликни тук за допълнителна информация по тази тема)
  2. Контрол и вменяване на вина (кликни тук за още инфо по тази тема)
  3. Прехвърляне на отговорност и отричане (кликни тук за още инфо по темата)
  4. Емоционално пренебрегване и поставяне в изолация
  5. Съзависимост

Няма коментари

Вашият коментар