Четирите клана на мъжете

Мъжете също се влияят от стихиите и от това зависи какъв тип е мъжа и какво търси у една жена. Мъжът търси у една жена това, което при него липсва. Така двамата се допълват и взаимно засилват състоянията, които най-малко проявяват, за да се получи единство на равновесие и баланс. Мъжете са по-рационални и рядко биха се впуснали да развиват нещо в себе си, което е слабо изразено по рождение. Жената е много по-пластична и може да развива и четирите енергии.

1. Кланът на лидерите – интроверти – въздух и земя (Кралица и домакиня = логика и практичност) = Миранда от филма “Сексът и градът”
Родени лидери, умеят да управляват и увличат хората след себе си; целеустремени, упорити и със силна воля; преодоляват всички препятствия по пътя си. Вярват, че светът се управлява от силата и умеят да я проявяват. Рядко търпят поражение, не прощават обидите и отмъщават. Изискват от другите да спазват ред и дисциплина. Сдържани в емоциите си, потайни и ревниви. Склонни са да контролират всяка стъпка на жената и да я скрият от всички. Облечени са с вкус – студен поглед, ясна и суха реч.
Равен на  Кланът на Владетелите – ВЗЕМА СИ ПОСЛУШНА, ДОВОЛНА И ЛЮБЯЩА ЖЕНА! (обратното на него е Кари от сексът и града (момиче и любовница) Жената трябва да е миличка, послушна, да му се отдава, да бъде до него, да го слуша, да му се радва. Жената приема, а той има пълната власт и си прави каквото иска. Той взема цялата власт и контрол! Обича да ръководи, налага, действа, контролира и решава проблеми. Те му носят удоволствие и връзката се оживява.
Мъжът-лидер очаква от жената да бъде гейша – момиче и любовница = пърхаща пъстроцветна пеперуда. Тези жени са талантливи – пеят, танцуват, пластични и изобретателни, творчески настроени, общителни и жизнерадостни, готови да го успокоят и приласкаят като прекрасно улавят отенъците на настроението му. Винаги той има последната дума! Мъжът-управник се възпламенява от жената любовница.

2. Кланът на търговците – екстроверти – земя и вода (домакиня и момиче = практичността и емоцията) = Шарлот от филма “Сексът и градът”
Улавят настроенията на другите и така постигат целите си. Прекрасно се пазарят като винаги защитават интересите си. Основните им качества са свобода на действието и мисленето, стремеж да следват собствените си импулси. Обичат да рискуват, трудно предсказуеми, решителни, устремени към власт и слава; винаги уверени в себе си и правотата си. Общителни, весели, обичат да показват на другите, че ги превъзхождат. Отличен вкус и любители на красивите неща. Отделят голямо внимание на външността си и се обличат прекрасно. Могат да бъдат ту щедри, ту стиснати. Любители на жените. Обичат разнообразието във всичко и търсят нови вълнения постоянно. Не са склонни към романтизъм и сантименти. Имат емоционална реч с много уточняващи въпроси.
Равен на Мениджър / Ръководител – той избира богата, успешна, реализирана, ярка , красива жена – кучка, която го реже – независима е и нейната мисия е по-важна за нея от него. Тази жена трябва да е трофей – да му вдига класата и статута. Не обича жени с проблеми. Подарява подаръци на тази която може и сама да си ги купи. Обожават външно студени жени, които са дяволски умни и същевременно разкрепостени в леглото, Тези дами са темпераменти и палави, но мъжът винаги се съмнява в техните чувства. Струва му се, че участва в някакъв експеримент, но усещането за риск само изостря чувствата му. Дори хладната пресметливост и прахосничеството на тези жени не плаши мъжете от клана на търговците, а обратното – подтиква ги да проявяват щедрост. Кралицата позволява на мъжа да избере сам подаръка, не му налага желанието си, а разчита на неговия вкус. Тя може само да спомене какво й харесва. Мъжете са готови да се примирят с прищевките на тези жени, с вечния им хаос, тяхното пренебрежение към уюта и неумението да готвят. Той е омагъосан от взривната смес от независимост, ум, страст и необузданост. Не са ревниви тези мъже, , и са ок с това кралицата да им вдигне скандал от ревност. Жената не позволява в негово присъствие да показва лошото си настроение. Тя танцува за него, но не му позволява да я докосва, забавлява го с приказки, хвали неговите качества и му връща увереността в себе си.Ту скандал, ту се успокояват ….
Мъжът търговец – Обожава лукса – молове, подаръци, дрехи, парфюми, хотели, ресторанти. Има и управлява бизнесите си, но няма империя. Парите са ценност за тях – много са важни, както и децата и семейството, на което да оставят наследство. Ако искаш да го задържиш – роди му деца. Най-добрите бащи са тези хора.

3. Кланът на творците – вода и огън – интроверти (момиче и любовница = емоцията и сексуалността) = Кари от филма “Сексът и градът”
Висок творчески потенциал  с богата фантазия – изобретателни. Очароват се от новите възможности и се хвърлят в търсене на щастието.Те са художници, поети, актъори, музиканти, архитекти. Те са мечтатели, романтици и способни на красиви жестове. За тях няма значение къде спят, какво ядат, как са облечени. За тях някои трябва да се грижи. В живота им цари творчески безпорядък, но само сред този хаос се раждат прекрасни произведения на изкуството. Те възпяват жената, но трудно могат да й осигурят прилично съществуване. Готови са да й посветят целия си живот, но едва ли ще й построят дом.
Той е мъж-дете, който обожава уединението, тишината. Няма пари и не ги цени. Търси жена тип Миранда, която да го гледа и да се грижи за него. Спазва нарежданията й и я търпи – той е душичка, подкрепящ, помагащ, интелигентен и отнесен. Жената, която му пасва е стриктна, решителна, точна, много изискваща, носи цялата отговорност, прави всичко сама, има пари, които да инвестира в него (Миранда с барманчето. Тя е мъжът в къщата , тя е кралица и се нуждае от изпълнител – тя го защитава, а той отдава всичко към нея -душа.

4. Кланът на първооткривателите – екстроверти – огън и въздух (любовница и кралица = сексуалност и логика) = Саманта от филма “Сексът и градът”
– АЗ съм тук и съм се метнала изцяло на татко: казва, че е изобретател – открива първи как да се сложи 6 кубиков миксер на камаз и да бъде без двигател за въртенето, а с хидромор.
Това са учени, изследователи – винаги са готови да се хвърлят в неизвестното, за да открият законите, управляващи света. Умеят да създават структури и с лекота разрушават старото, за да създадат нещо ново. Слабо ги вълнува в какъв вид е домът им – дали в него има ред или хаос. Не обръщат внимание на здравето си, могат потънали в работа да забравят да ядат. Равнодушни са към парите – могат лесно да ги печелят и също толкова лесно да ги харчат. Трудно се оправят с емоциите и затова предпочитат да не проявяват чувствата си и не допускат никого до вътрешния си свят. Изглеждат хладни и сдържани, но по натура са много страстни мъже. Могат прекрасно да аргументират мнението си и често в търсене на истината не забелязват как нараняват чувствата на околните (татко спори – винаги да е прав с цената на развалени взаимоотношения…). Обикновено тези мъже са слаби, раздърпани, предпочитат удобните дрехи и спортния стил. Винаги закъсняват и имат образна реч с разфокусиран, мечтател поглед.
Той е звездата във връзката, иска постоянно жената да му се възхищава (да го аплодира) и да го подкрепя – да му казва колко е велик и прекрасен: “Ти си велик, ти си гений, ти си моят Бог” -> оставяш го да се занимава с хобито си. Този тип мъже са луди, диви, търсят новото, екстремното, поемат рискове обожават свободата си, имат мисия и я следват; не обичат брака и връзките. Обичат шумни компании, да са в движение – да пътуват, да им е ново, интересно, различно –  без значение дали ще спят в 5 звезден хотел или в хижа в планината.  Жената ги чака вкъщи, тя е домашарка + момиче (Шарлот) и ги подкрепя във всичко, ще приема, ще прощава, ще готви вкусни сладкиши, ще го чака.

Липсват съчетанията кралица + момиче (въздух и вода), както и домакиня и любовница (земя и огън). Една жена Саманта ще се разбира отлично с мъже и жени тип нейната противоположност – Шарлот. Ако се съберат 2 Саманти на 1 място, борещи се за трона, ще стане взривоопасно. Също жена Саманта във връзка с нейния архетип  мъж “Първооткривател” може да излезне добро приятелство, но не и стабилна връзка!

__________________
Ваня Павлова
семеен терапевт
експерт интимни отношения
създател на взаимозависимата партньорска VP-3в1-система за щастливи взаимоотношения
автор на коучинг дневника “Моето по-добро аз” и картите за сближаване “Игри на чувства”.

Няма коментари

Вашият коментар